sobota, 29 października 2011

Dziś na kolację tarta z porami, fetą i suszonymi pomidorami :)

Postanowiłam spełnić swoją kolejną kulinarną "zachciewajkę". Na kolację będzie tarta! Uwielbiam tarty. Chyba za to, że składają się głównie z nadzienia :) Mniam

TARTA Z PORAMI, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 dość duże pory (tylko białe części)
  • kwaśna śmietana 18% (może być nawet ok 300g)
  • 1 opakowanie sera feta (pełnotłusty)
  • 8-10 pomidorów suszonych z oliwy
  • czosnek granulowany
  • suszona cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • pieprz biały
  • sól
Pory przecinamy wzdłuż a następnie kroimy na ok. 1cm paseczki. Wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem, solimy, doprawiamy i dusimy jakieś 15 min. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Fetę kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski. Do fety dorzucamy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz wystudzoną masę porowo-śmietanową. Jajka roztrzepujemy w innej miseczce i dolewamy do reszty. Całość dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Formę do tarty wyklejamy ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem.

Przygotowaną masę wylewamy na ciasto i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210oC na ok. 35 minut.

A tak wygląda gotowa!



Polecam. Wyszła naprawdę dobra!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz