PRZEPYSZNA TARTA Z FETĄ I SZPINAKIEM
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 600g świeżego szpinaku (przynajmniej) lub paczka mrożonego
- kwaśna śmietana 18% (może być nawet ok 300g)
- 1 opakowanie sera feta (pełnotłusty)
- 100g żółtego sera w kawałku
- 3 ząbki czosnku + czosnek granulowany
- łyżka masła
- 2 jajka
- pieprz biały
- sól
Szpinak myjemy, tniemy na paski (ok 1cm) i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem. Dodajemy trochę soli, czosnek świeży i granulowany oraz pieprz. Należy cierpliwie odczekać aż cała woda wyparuje. Do tak przyrządzonego szpinaku dodajemy kwaśną śmietanę. Całość należy zagotować a następnie odstawić do wystygnięcia.
W dużej misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy połowę żółtego sera utartego na grubych oczkach, ser feta pokrojony w drobną kostkę oraz masę szpinakowo-śmietanową.
Formę do tarty wyklejamy ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem.
Przygotowaną masę wylewamy na ciasto i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210oC.
Pieczemy ok. 25 min. bez termoobiegu. Po tym czasie posypujemy tartę drugą połową utartego drobno żółtego sera i pieczemy jeszcze ok 10 min.
A tak wygląda gotowa :)
SMACZNEGO :)
oooo, zachciało mi się! w weekend zrobię ;-)
OdpowiedzUsuń