czwartek, 13 października 2011

Spełniam swoje zachcianki kulinarne :)

PRZEPYSZNA TARTA Z FETĄ I SZPINAKIEM
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 600g świeżego szpinaku (przynajmniej) lub paczka mrożonego
  • kwaśna śmietana 18% (może być nawet ok 300g)
  • 1 opakowanie sera feta (pełnotłusty)
  • 100g żółtego sera w kawałku
  • 3 ząbki czosnku + czosnek granulowany
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • pieprz biały
  • sól
Szpinak myjemy, tniemy na paski (ok 1cm) i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem. Dodajemy trochę soli, czosnek świeży i granulowany oraz pieprz. Należy cierpliwie odczekać aż cała woda wyparuje. Do tak przyrządzonego szpinaku dodajemy kwaśną śmietanę. Całość należy zagotować a następnie odstawić do wystygnięcia.  

W dużej misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy połowę żółtego sera utartego na grubych oczkach, ser feta pokrojony w drobną kostkę oraz masę szpinakowo-śmietanową.

Formę do tarty wyklejamy ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem.

Przygotowaną masę wylewamy na ciasto i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210oC.

Pieczemy ok. 25 min. bez termoobiegu. Po tym czasie posypujemy tartę drugą połową utartego drobno żółtego sera i pieczemy jeszcze ok 10 min.

A tak wygląda gotowa :)


SMACZNEGO :)

1 komentarz: